Vond je het makkelijk om anderen te herkennen,
maar vond je jezelf niet terug in de tiepjes?
Nou, je bent niet de enige.


Neem even de tijd om nader kennis te maken met Karin, Ernst en de anderen.
Het zijn nét mensen...

portretten-rond.jpg

Karin

Karin stelt de juiste vragen en dat doe jij ook. Het moet wel realisitsch blijven. Je hebt het druk: de hypotheek moet betaald, de kinderen van de BSO gehaald... Maar je denkt wel dat er IETS moet gebeuren. Dan heeft het wellicht zin om het boek te lezen. Zekerheid is er niet, en zeker geen 97% zekerheid. Zoals wel meer in het leven, soms moet je gewoon je ogen dicht doen en erin springen.

Dus...is dit het begin van een mooi avontuur?

portretten-rond5.jpg

Ernst

 

Jij lijkt op Ernst en het is je ernst. Waarom is niet iedereen dat? Je hebt zonnepanelen en aandelen windmolenpark. Douchen? Maximaal 1x per week. Vlees? Wie eet dat nog? Jij doet je deel. Maar het kan zwaar zijn, helemaal in je eentje. Anderen duiken weg als je wéér over de energietransitie begint, met je verhalen over windturbines en warmtepompen. Misschien moet je wel het boek lezen.

Klimaatcommunicatie is immers ook een wetenschap.

portretten-rond8.jpg

Marco

Herken je jezelf in Marco? Dan weet jij dat het leven pas telt als je er van kunt genieten. Reizen, tijd met je vrienden en een mooie carriere opbouwen. Huisje, boompje, beestje. Natuurlijk zijn er problemen in de wereld, maar die kun jij niet ineens gaan oplossen. Dat is onredelijk. Dus ja, het boek lezen heeft waarschijnlijk niet veel zin. Te deprimerend.

Toch voel je diep ergens daarbinnen: is dit alles wat het leven te bieden heeft? 

portretten-rond4.jpg

Yassin

Als je op Yassin lijkt, dan is de wereld ongrijpbaar. Big Data, klimaatverandering, geo-politieke spanningen. Je doet wel wat, maar wat voor zin heeft het nou? De spreek-woordelijke druppel. En je moet er veel voor opgeven.. Terwijl je nog zóveel te ontdekken hebt in het leven. Dan kán het zin hebben om het boek te lezen. Want de belofte van doorgaan is, dat je je daarna je licht en blij zult voelen....

Zónder schuldgevoel. Goeie deal toch?
 

portretten-rond2.jpg

Eline

Eline komt wel dichtbij hoe jij in het leven staat, maar is natuurlijk een discriminerend patriarchaal stereotype. Samen met je ‘klimaatjes’ neem je het op tegen het SYSTEEM. Actief zijn geeft zo’n kick, maar echt duurzaam is het niet. De frustratie groeit en je helemaal richting burnout demonstreren is ook niet alles. Dan kán het lonen om dit softe boek te lezen. Maar je bent principieel, hé. Dat maakt je ook zo onverschrokken. En toch, het zou wel fijn zijn om mensen massaal van hun kont te laten komen....

portretten-rond7.jpg

Sheila

Net zoals Sheila denk jij in oplossingen. Je weet: onze wereld was ooit anders. En dus kan alles ook anders. Daar zet je je met álles voor in. Bovendien: wat voor zin heeft het om een leven te leiden zonder zingeving? Je bent een inspiratie voor velen. En toch....soms kun je ongevoelig zijn voor anderen die beren op de weg zien. En die zijn er! Je optimisme strategischer inzetten kan je helpen om je missie sneller te bereiken. 
Lees het boek alleen als je tijd over hebt (maar dat overkomt je eigenlijk nooit). 

portretten-rond3.jpg

Jan Jaap

Lijk je op Jan Jaap? Dan ben je een optimist in hart en nieren. Je (of moet ik U zeggen?) ziet kansen waar anderen alleen maar zeuren. Je gelooft in vrijheid, hard werken en naar inspanning beloond worden. Regeltjes benauwen je. Dit boek gaat vast ook over dat je geen bitterballen meer mag eten of ander ongein. Je tijd onwaardig, en tijd is geld tenslotte. Alleen....in de toekomst heb je óók verdienmodellen nodig. Dat wordt lastig als we NU niet slim en verantwoordelijk ingrijpen... Ach ja, laat het boek maar links liggen. Bij Eline. 

portretten-rond6.jpg

Wilma

Als je lijkt op Wilma, dan weet je dat het in deze wereld onmogelijk is om te weten wat echt is. De ene dag is rode wijn gezond, dan weer niet. Politici vullen hun zakken en intussen heb jij geen goede zorg meer. Wie kun je nog vertrouwen? Alleen mensen die je kent. De wereld wordt gevaarlijker, maar activisten houden zich maar bezig met zeehondjes en bijen. Dit boek lezen? Je hebt wel wat zinnigers te doen. Tijd besteden aan je gezin bijvoorbeeld.

Toch denk je wel eens, in wat voor wereld groeien straks mijn (klein)kinderen op? 


Een onwetenschappelijke uitleg, mét grafiek!

Marco, Eline en de anderen zijn sterke overdrijvingen van basis attitudes die je kunt hebben ten opzichte van Klimaatverandering. En dat geplot over drie assen: bewustzijn, controle en plezier. Zoals verwacht scoort Marco bijzonder hoog op plezier, niet zo op controle of bewustzijn. Eline scoort weer hoog op controle en bewustzijn maar niet op plezier. Dat krijg je als je niks meer mag. Sheila lijkt de beste deal te hebben, samen met Jan Jaap die zich ook nog eens geen zorgen maakt. Maar wellicht is het gewoon een illusie van controle?

Yassin en Karin hebben veel te winnen en vormen dus de hoofddoelgroep van dit boek.  

En dan is er nog Rayowa. Met een naam die 'leven' betekent, zonder kennis maar met nieuwsgierigheid, is zij de ideale gids...