Een goed voornemen

In voorbereiding van mij project lees ik in het boek van George Marshall (Don't even think about it: why our brains are wired to ignore climate change) dat zelfs klimaatwetenschappers, de weinige mensen op aarde die weten hoe erg een 4 graden warmere wereld écht kan zijn, nog steeds bovengemiddeld veel vliegen. Ouch.

Ook ik vlieg. Niet voor de lol (familie hé) maar toch. Het onderwerp is een mijnenveld vol verwijt en schuldgevoel. Des te meer reden voor Kanai om er haar tanden in te bijten. Begin vorig jaar uitte ik daarom een missie: het maken van een stripboek over klimaatverandering die je opgewekt en geinspireerd achterlaat. Zonder schuldgevoel dus. Maar ook zonder de urgentie te bagatalliseren.

Het afgelopen jaar heb ik veel bijgeleerd over klimaat en communicatie door het volgen van twee reeksen Psychologie voor Duurzaamheid bij Impact Academy. Ik heb er in dit blog ook over geschreven en getekend. Maar nu wil ik gaan voor het échte werk.

Mijn goede voornemen voor 2017 is dus: het boek ook echt máken! 

Ik heb het van de daken geschreeuwd en iedereen die het maar wilde weten laten weten. Tot mijn vreugde zijn er ook mensen die met me mee willen denken en bijdragen! Waaronder George Marshall van Climate Outreach, de Europese expert op het vlak van klimaatcommunicatie. Heel fijn om zijn expertise te kunnen benutten.

Maar ik vind het nog steeds nogal spannend. Nooit zoiets gedaan namelijk, een boek uitbrengen. Het is vast moeilijk. En jawel: mijn eerste nederlaag is al binnen. De subsidie aanvraag voor het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie ving bot. Voorlopig moet ik het op eigen kracht doen. Maar dat geeft niet. Een missie is nou eenmaal een missie, betaald of niet.

stapeltje lectuur om me doorheen te werken

stapeltje lectuur om me doorheen te werken

Dus ben ik er maar meteen mee begonnen. Deze maand ben ik op werkvakantie en wijd ik me aan literatuuronderzoek en schetsen voor het boek. Ik heb geen ruimte voor opdrachten. En tot aan november ruim ik 12-16 uur per week in voor dit project. Want dan moet het klaar zijn!

Eerst de gesprekken, dan het verhaal

Afgelopen jaar heb ik een klein boekje in opdracht afgeleverd. Onderwerp: community building. Het boek is een soort rapport maar dan eentje dat je wél wilt lezen. Aantrekkelijk, kleurrijk en met veel tekeningen. Bekijk het volledige boekje hier. Het is een stripboek met verhalen die geoogst zijn gedurende een traject van 6 maanden. Ontstaan in de beste traditie van het visueel faciliteren: door veel te luisteren. 

Dat is ook wat aan de basis ligt van dit boek over klimaatverandering. Het moet een boek worden dat mensen bereikt omdat het over hén gaat. En dus niet in een stripboekenwinkel gaat liggen verstoffen. Om dit te bereiken is het zaak om ook het proces van het maken van een stripboek binnenste buiten te keren: niet eerst gaan maken en dan aan de man proberen te brengen, maar eerst gaan praten. 

Kanai's eerste fysieke Strip-rapport, in opdracht van Birgit Oelkers en Irma Vroegop

Kanai's eerste fysieke Strip-rapport, in opdracht van Birgit Oelkers en Irma Vroegop

Dit komt overeen met hoe ondernemers aan de slag gaan. De ondernemer doet een aanname over een probleem dat zij voor een bepaalde doelgroep kan oplossen. De oplossing is het product of dienst van de ondernemer. Wat volgt is een reeks gesprekken en veel luisteren. Gaandeweg komt de werkelijke doelgroep in focus en daarmee ook de uiteindelijke dienst of product. Hoe specifieker je beide kan krijgen, hoe beter. Het is deze manier van werken die garandeert dat er een product of dienst wordt gemaakt waar daadwerkelijk behoefte aan is. 

Een stripboek als oplossing voor een hedendaags taboe

Mijn aanname is dat praten over klimaatverandering moeilijk en frustrerend is voor mensen die zich daarover zorgen maken. Een aanleiding vinden is moeilijk, er vallen ongemakkelijke stiltes of gesprekken ontaarden al snel in hevige discussies. George Marshall noemt het een van de grote taboes van onze tijd: mensen praten bijna niet over klimaatverandering.

Om dit probleem op te lossen wil ik mijn doelgroep helpen aan een middel om het gesprek open te breken, zonder al te veel risico. Het is een stripboek, te geven als geschenk aan familie, vrienden of kennisen, aan hen waarvoor geldt dat klimaatverandering voornamelijk abstract, ver weg, vervelend, moeilijk of zelfs discutabel is. Het boek is leuk, grappig en makkelijk toegankelijk, zonder de ernst van de situatie uit het oog te verliezen.  Daarbij is de ervaring van het geven is mee-ontworpen in het boek, bijvoorbeeld door ruimte op te nemen voor een eigen persoonlijke invulling.

...en jouw stem?

Maar goed. Zit hier wel iemand op te wachten? En wat vind JIJ hiervan? Jij volgt dit blog. Klinkt dit als iets dat je kan helpen? Voel je vrij om te reageren en contact met me op te nemen. Ik ga graag het gesprek aan!

Voor nu ga ik verder met me inlezen. Op mijn splinternieuwe FB pagina zal ik continu updates plaatsen over de voortgang van dit project. Like en blijf op de hoogte!

Hoppa, we zijn van start!