Jon Snow leeft…en ik heb hem ontmoet

In de populaire serie Game of Thrones is Jon Snow een held. Opofferingsgezind, rechtvaardig, vooruitstrevend, menselijk. Zet zich in voor een hoger doel die niemand begrijpt. En dat is niet makkelijk in een wereld waar corruptie, machtsmisbruik en kwaadaardigheid welig tieren. Het kost hem uiteindelijk zijn leven. De fans waren dan ook dolgelukkig toen Lady Melissandre hem weer tot leven wekte.

Toch is er iets geks aan de hand. Terwijl de meeste fans Jon op handen dragen, geldt dat niet voor zijn realistische evenknie: de klimaatactivist.

De klimaatactivist is een rare snuiter, dat is de gangbare mening. Een extreem tiepje, waar niet mee valt te lachen. Woedend stormt hij/zij de barricades op en vernielt privé eigendom. Of erger. 

Jon Snow zelf is echter ook allesbehalve een modale burger. En dat geldt al helemaal voor de rest van de Night’s Watch. Gek eigenlijk, dat we Jon Snow en zijn trouwe mannen bewonderen en klimaatactivisten niet. Want de overeenkomsten zijn legio. Ga maar na:

Ik ken sinds anderhalf jaar meerdere klimaatactivisten. Ook ik had vooroordelen. Sommige terecht, sommige niet. Wat vooral opvalt als ik naar bijeenkomsten ga, is de grote verbondenheid, betrokkenheid en respect die er heersen. Ik noem hen daarom liefkozend mijn ‘klimaatjes’.

Afgelopen mei waren ze met duizenden vanuit heel Europa in Lausitz om een bruinkoolmijn stil te leggen. 'Direct action' heet dat dan. Net zoals The Night’s Watch getooid in hun eigen (witte) uniform. Net zo vastberaden. Net zo geinspireerd en boven zichzelf uitstijgend als de krijgers uit Castle Black. Je inzetten voor het grotere geheel heeft nou eenmaal een grote spirituele dimensie. 

 

Maar heeft dat nou zin,  zo’n mijn voor een dag stilleggen?

Een goeie vraag. Dat weekend in Lausitz bereikte Duitsland haar eerste dag ooit waarin alle opgewekte energie 100% duurzaam opgewekt werd. Da's nog eens resultaat. 

Feit is dat massale acties impact hebben. Mensen willen graag horen bij de meerderheid, en dan is het feit dat duizenden mensen ergens tegen demonstreren een goede ouderwetse manier om zichtbaar te maken dat de samenleving als geheel iets gewoon niet meer pikt. De positieve kant van kuddegedrag zeg maar.

Grote boze mensenmassa's hebben o.a. gezorgd voor het vrouwelijk stemrecht, een kortere werkweek en het einde van de rassenscheiding in de VS. Dingen die we vanzelfsprekend vinden, maar die hard bevochten zijn. Daarbij, mensenmassa's jagen al eeuwen (corrupte) machthebbers de stuipen op het lijf. Samenscholingsverboden bestaan niet voor niets....dus het zal wel werken!

KANAI-Dont-spoil-my-picknick

Direct action....of iets anders?

Demonstreren en kolenmijnen stilzetten is alleen niet de enige manier om effect te sorteren. Nog even los van het feit dat in een sociale transitie verschillende mensen met verschillende talenten verschillende rollen hebben te vervullen (zoals een sluwe Tyrion Lannister, een belezen Samwell Tarly, een begaafde cartoonist....) is het misschien, héél misschien, ook niet de meest effectieve manier om het te doen. Waarover meer een volgende keer.

Hoe dan ook, als je nog eens een keer een ernstig kijkende klimaatactivist tegenkomt, denk dan even terug aan Jon Snow. En misschien ben je hem/haar net als ik in stilte dankbaar...

sAmenwerken? vooruit, maar alleen omdat de toekomst van onze wereld op 't spel staat.....

sAmenwerken? vooruit, maar alleen omdat de toekomst van onze wereld op 't spel staat.....


Beelden gebruiken: dat mag!

Je bent vrij om bovenstaande tekeningen niet-commercieel te gebruiken, en alleen online, zolang je mijn beelden niet aantast (tekst, kleur en handtekening aanpassen) en mij noemt met link naar deze website (Anabella Meijer - www.kanai.nl) of mentiont via twitter met @Anabella_Kanai.