Niet slapen, soldaat!

Afgelopen 20 mei organiseerde Kanai samen met Hélène Aarts van Tekenmeesters de allereerste Kanai Tekenbootcamp ooit. Kennis stampen en meters maken, dat was de bedoeling. En dat is goed gelukt: de bootcamp viel de deelnemers dan ook zwaar. Eéntje moest zelfs een powernap pakken! Maar dat mocht de pret niet drukken: er is veelvuldig uit comfortzones getreden en er zijn mooie resultaten geboekt.

Kanai Tekenbootcamp. Foto's Bram Kloos

Comandante kanai en CompaÑera HélÈne zijn er klaar voor!

Comandante kanai en CompaÑera HélÈne zijn er klaar voor!

De zaal, met mooi centraalperspectief van de spanten

De zaal, met mooi centraalperspectief van de spanten

 

De kennis achter de soepele lijnen

Het beroep van graphic recorder is sterk in opkomst, net zoals de hoeveelheid trainers en facilitators die visuals gebruiken in hun workshops. Veel mensen hebben na de basischool echter nooit meer serieus werk gemaakt van tekenen. Logisch, want in onze samenleving is tekenen iets voor 'creatieven'. En degenen die dat wél doen, en zelfs tekenen in hun werk gebruiken, missen vaak de basiskennis. Het is een beetje alsof je een taal probeert te leren zonder dat iemand je de grammatica even heeft uitgelegd.

Het kan dan lijken alsof bij anderen de lijnen zomaar op papier verschijnen, schijnbaar moeiteloos, terwijl er jaren ervaring achter schuilgaat. 

De Tekenbootcamp heeft als doel om professionals die tekenen gebruiken in hun werk, maar soms de frustratie ervaren van het niet weten hoe iets te tekenen, te helpen met dat stukje grammatica.

Het beheersen van die grammatica zorgt ervoor dat je juist mínder met tekenen en méér met de inhoud bezig kan zijn van wat je wilt communiceren, en daar gaat het tenslotte om.

 

Aaaaaargh! Ik zie nu overal kubussen en cilinders!

Zoals de deelnemers hebben gemerkt, komt er stiekem heel wat theorie en zelfs wiskunde bij kijken. We begonnen dan ook met een duik in de kennis van het perspectief. Hoe werkt perspectief, wat is het verschil tussen perspectief en andere projectievormen (want die zijn er!) hoe teken je een kubus in correct perspectief? We zijn kubussen en cilinders gaan tekenen omdat je uit enkele basis geometrische vormen, met genoeg oefening, allerlei complexe vormen opbouwen. Het eindeloos kijken naar deze objecten had het komische effect dat onze deelnemers ineens anders naar de wereld gingen kijken! 

Teken, maar kijk NIET op je papier

Net zo belangrijk als theorie is in het tekenen echter ook het gebruik van je intuitie. Vaak staan je eigen vooroordelen over hoe de wereld eruit ziet je in de weg bij het tekenen (een stoel heeft vier poten, toch??). Bij het waarnemen gaat het echter over zo puur mogelijk kijken, en dan zie je dat de poten niet even lang zijn. Loslaten van je vooroordelen bereikten onze deelnemers met snelle (blind) tekenoefeningen en andere strakke kaders die het linkerhersenhelft-denken belemmeren. 

Zelfdiscipline, soldaat!

We merken dat de deelnemers graag meteen resultaat willen zien in plaats van te werken met hulplijnen en na te denken over 'waar de knie precies knikt'. Eigenlijk is tekenen net zoals mediteren: je neemt waar wat er ís, in plaats van wat je denkt dat er moet zijn. En dat vergt, net zoals meditatie, enige oefening en een streng regime. Kijk, kijk nog eens, meet met je pen, vergelijk. Niet altijd even leuk, maar dat is mediteren ook niet.....   

Durf te falen

Een open deur, maar ook met tekenen kun je er niet omheen. Een geoefende tekenaar heeft duizenden schetsen gemaakt. Die waren niet allemaal mooi. De lijnen waren niet in één keer raak. Het mag mislukken. Van 'aanrommelen' leer je het meest. Zo hadden we bijvoorbeeld de oefening waarbij mensen de tekening van de ander af moesten maken (spannend!). Dan móet je wel voorbij resultaat kijken. En dat is goed gelukt. Er zijn mooie dingen gemaakt!

Vind de kubussen en cilinders...

Vind de kubussen en cilinders...

De high tea was niet alleen voor consumptie.

De high tea was niet alleen voor consumptie.

allemaal blind werk. Echt waar.

allemaal blind werk. Echt waar.

Werken met wat je hebt: doorzetten soldaat!

En eenmaal 'gefaald', heb je altijd de kans om te kijken wat je er nog méér mee zou kunnen doen. Een tekening is een creatief proces. We helpen onze deelnemers om met andere ogen naar hun tekeningen en composities te kijken. 'Bah, ik heb te veel wit ruimte over op m'n vel. Maar wacht eens....kan dat niet benut worden voor een extra serie tekeningen? Heee... dit is ineens heel anders geworden, maar veel leuker!'.   

Leer van anderen...niet alleen de begeleiders

Een groot voordeel van een dag samen met anderen, in welke setting dan ook, is dat je van elkaar leert. Zo ook deze tekenbootcamp. Na elke opdracht schouwen we de resultaten. We lichten bij elke tekeningen de interessante elementen eruit. Iedereen heeft weer andere kwaliteiten. Wat werkt? Wat niet? Waarom? 'Hee, dat ga ik ook es proberen...'. 


Goed eten houdt de soldaten scherp!

Goed eten houdt de soldaten scherp!

mmmm....taartjes.

mmmm....taartjes.

Met dank aan Keukengeheimen!

Met dank aan Keukengeheimen!


Draw till you drop: Summer Edition!

Het was een bootcamp, dus vermoeidheid was te verwachten. Dat neemt niet weg dat in een volgende editie de verhouding theorie-oefening-pauze prettiger kan. We nemen de feedback ter harte. Want een volgende editie komt er zeker. 'N tweedaagse, waarschijnlijk 9/10 september 2016. En als jij daar ook bij wilt zijn, dan kun je je hieronder opgeven. Zodra de inschrijving opent, ontvang je als eerste bericht. Je zit nergens aan vast!

Testimonials

12 (10?) uur tekenen, tot je erbij neer valt! Heerlijk was het, en zwaar. Niet voor niets een Boot Camp met een knipoog! Het opnieuw kennismaken met een aantal tekentechnieken om meer ruimte in je beeld te ervaren en gewoon ook lekker 10 uur tekenen met andere tekenaars. Een mooie mix en een bulk tekenmeters gemaakt. Wanneer is de volgende?
Het tekenbootcamp heeft een enorme boost gegeven aan mijn tekenskillset als Graphic Recorder en ik heb meer technische en artistieke knowhow gekregen in 12u dan ik ooit had durven vermoeden!
Door de verschillende achtergronden van de begeleiders én de deelnemers en door de uiteenlopende werkvormen heb ik in 12 uur meer geleerd dan in de afgelopen 12 jaar. Top was het!

Jaaaa, ik teken mee!

Name *
Name
06 nummer