Algemene voorwaarden: lees je ze ook zo graag?

Nou.... ik ook niet. De enorme lappen tekst geven menig ondernemer (meestal beeldenkers) meteen al hoofdpijn. Kan dat niet wat compacter? Dat vindt Janneke Boerman, jurist, nou ook. Al een tijdje werkt ze met haar bedrijf mijneigenjurist aan begrijpelijke juridische teksten.

Een tijd terug kwam ik haar tegen op internet en het sprak me aan dat ze een experiment deed met het visueel maken van privacy verklaringen. Janneke: "Met alleen toegankelijke teksten ben je er niet. Tekst is voor veel mensen te abstract, door visualisaties gaat de tekst leven".

Visuele voorwaarden, dat raakte meteen een snaar. Kanai staat immers voor het leuk en aantrekkelijk maken van complexe en, het moet gezegd, soms ronduit saaie dingen. Dan kun je eigenlijk niet zélf aankomen met een droge lap tekst voor je voorwaarden.

Gezonde grenzen

Algemene voorwaarden, tja wat zullen we erover zeggen? Naast de lengte, ergert me vooral de toon van de tekst. Heb je nog zo'n leuke website, ben je nog zo toegankelijk en persoonlijk aan de telefoon, in je AV is het meteen messen slijpen met woorden. Onpersoonlijk. Hard. En het is altijd hetzelfde liedje: de tekst eindigt bij de rechter.

Yay...

Dat moet toch anders kunnen? Voor mij horen AV eerder een soort handleiding voor de klant te zijn van hoe je met mij werkt. Wat kun je verwachten? Waar moet je op letten? En wat heb ik van je nodig? Vanuit mijn eigen perspectief als ondernemer zie ik de AV als het stellen van gezonde grenzen: zo kan ik mijn werk goed en prettig doen. Maar vooral: samenwerken is MEESTAL leuk en dat wil ik ook uitstralen in mijn AV tekst! 

De algemene voorwaarden dus, een doorn in Kanai's oog. 

Samen op reis?!

Maar wat als.......

....mensen met plezier je algemene voorwaarden zouden lezen?
....je algemene voorwaarden zo leuk zijn dat je ze zelfs een ere plekje op je website wilt geven? 

Nou, dat zijn we dus gaan doen, Janneke en ik. En het resultaat mag er zijn. Janneke: "De voorwaarden van Kanai lezen nu als een verhaal. Geen saaie droge teksten, maar een mooi overzicht van haar spelregels". Het verlenen van een opdracht hebben we vormgegeven als een reis: je gaat immers samen op pad voor een tijdje. En daar horen verkeersregels bij. Hoe werkt het opvragen van een offerte? Kijk goed op de kaart. Wat te doen bij voortijdig verlaten van het reisroute? En wat doen we bij een (bijna) botsing? Hoe zit het als Kanai wagenziek wordt :-( ?

offerte, pardon: reisplan!

offerte, pardon: reisplan!

De AV als een beeldverhaal: het is gewoon gelukt. En het was ook zó leuk om te doen! Janneke: "De interactie met Anabella van Kanai was erg goed. Het was een plezier om met haar samen te werken. Het verhaal dat we met haar voorwaarden vertellen, zorgt voor een andere opbouw en volgorde van de voorwaarden. Voor mij leverde het ook inspiratie om de voorwaarden op een hele andere manier op te stellen".

Het zeer verfrissend om met een jurist te werken die gaat voor innovatie en menselijk taalgebruik. Het is ook wennen, omdat het een wereld is waarin een nét even anders geplaatst woord een behoorlijk verschil kan maken. Dankzij Janneke heb ik nu een volwaardig juridisch document én kan ik uitstralen hoe het is om met mij zaken te doen. Leuk dus. 

En nou jij nog.

Bekijk hier mijn volledige Algemene Voorwaarden, nieuwe stijl.