Bierviltjes, sjans en nonviolence

Zoals zoveel professionals, en zeker idealistische gemotiveerde professionals, is Nina Koevoets bezeten van haar onderwerp: nonviolence. Huh? Goede kans dat je niet weet wat dat is. Of dat je denkt dat je weet wat het is. Grote uitdaging voor Nina dus, om dat ingewikkelde concept aan mensen uit te leggen. 

Vertel het met een strip

Nina geeft onder de naam Towards a Nonviolent World (ToNoWo) trainingen over peacebuilding aan jongeren van over de hele wereld. Afgelopen kerst kwam ze bij me met haar idee: een dialoog waarin zij uitlegt wat nonviolence is, om te gebruiken op haar website. Met haar dialoog als basis begon ik een verhaal te maken. Ik zei aan het begin wel tegen Nina: "ik ga je dialoog aanpassen....dit moet leuker". En zo geschiedde.

Less is more....fun!

Nina had erg goed nagedacht over wat ze wilde vertellen. Té goed misschien: het was best een lang verhaal, met veel detail. Eerste stap was dus snijden, minder informatiedichtheid. En meer ruimte voor plezier, humor. Daarna kwam de setting. Het dialoog vindt plaats in het vacuum, het leek me leuk als het een echt gesprek was tussen twee mensen aan de bar. Dit gegeven ontwikkelde zich verder: wat als het een date was, met duidelijke chemie? Waarin men niet zo serieus praat over zware onderwerpen als oorlog en vrede, met grapjes en referenties naar Star Wars? En waar de idealistische hoofdpersoon een klein beetje gerelativeerd wordt (sorry Nina :) )?

Leuke artistieke jongen

Het viel me op dat in het dialoog van Nina de eerste stem (oftewel: zijzelf) veel tekst kreeg, ten koste van de ander. De tweede stem had ook te weinig persoonlijkheid. Zo'n dialoog zou in het echt een monoloog worden, en dat vindt niemand tof. Het was zaak om de tweede stem, een leuke artistieke jongen, ook een visie te geven. Hij is kunstenaar en heeft ook wat te vertellen, zeker over angst! 

Kleur en vorm

Om de dynamiek van het dialoog te versterken, heb ik voor elk personage een kleur gekozen. Je weet steeds wie er aan het woord is, en als de chemie sterker wordt vloeien de kleuren in elkaar over....Daarnaast is er een speciale plek voor de cirkel in het verhaal. Beginnend bij een bierviltje, een toevallig aanwezig object dat gebruikt wordt als de personages met elkaar beginnen te communiceren. Abstracte concepten zoals kanteling van 'het systeem', samenwerken maar ook het iconische vredesteken en de 'batcall' worden zo heel fysiek en tastbaar gemaakt. 

Van flauw grapje tot cheesy versiertruc

Een bekend woordgrapje "give peas a chance". Het is een referentie aan John Lennon en "Imagine". Het leek Nina leuk om dat te gebruiken, maar hoe? Dat is nou het leuke aan een strip. In het verhaal, met een ontluikende romance aan de bar, krijgen erwten ineens een andere rol: wasabi erwten!

Nina over samenwerken met Kanai

"Het is een uitdaging om mensen op een duidelijke manier iets te vertellen wat ik jaren lang bestudeerd heb. Snel ga je een zijweggetje in, of ik wist niet waar ik het beste kon beginnen. Alles in een dialoog gieten hielp, en de strip die Anabella ervan gemaakt heeft verduidelijkt nog meer! Nu is het verhaal een stuk levendiger. Ze heeft het ook luchtiger gemaakt, zodat het meer aanspreekt. En ze kwam met leuke vondsten zoals de bierviltjes. Ik vind het ook prachtig wat ze heeft gedaan met de kleuren. Zelf had ik natuurlijk nooit zoiets kunnen doen. Ik ben ontzettend blij met ons team werk!"

En zo hebben we samen een mooi verhaal gemaakt. Nina leverde het doordachte materiaal over een inspirerend thema aan, ik maakte het leuk, aantrekkelijk en eenvoudig. En zo is Kanai op haar best: de vertaalslag makend van complex naar simpel, van zwaar naar leuk. 

Welk verhaal popel jij om te delen met de wereld?


Lees hier de hele strip!