Kanai gaat voor klimaat

Okee dan. Een missie uitspreken betekent óók dat je die moet gaan uitvoeren. In December maakte ik een Turbo Graphic Novel over mijn all-inclusive-touristivism-uitje naar de COP21 in Parijs. Ter afsluiting sprak ik mijn missie voor 2016 uit: 

"Het maken van een boek over klimaatverandering."

Oef. Ja, je leest het goed. Maar dan niet zomaar een boek. Dit is een boek dat, als je hem weer weglegt, dit met je doet:

KanaiKlimaatlblog_empowerment.jpg

Dat klinkt wellicht wat optimistisch, gezien het onderwerp. Klimaatverandering en uitbarstingen van inspiratie, kan dat? Ik denk dat het kan. Ik denk ook dat nodig is. Want, als je een beetje op mij lijkt, dan herken je dit waarschijnlijk wel:

Oftewel: bezig zijn met milieu, duurzaamheid, klimaatverandering: het betekent vooral dat je je dingen moet ontzeggen. Als een soort groene puriteinse protestant te leven, met de belofte van een groene toekomst die je niet eens mee gaat maken... 

Hoe dan ook, je doet je best. Dag in dag uit. Dan sta je daar met je meegenomen stoffen tasje bij de markt, waar je de marktjongen na 5 jaar elke keer weer vriendelijk herinnert aan het feit dat je geen plastic wilt. Niet echt inspirerend allemaal. En dan heb je nog de stortvloed aan (mis)informatie om mee te dealen...

KanaiKlimaatlblog_meningen.jpg

Dit kan allemal leiden tot P.T.K.P, oftewel Pre Traumatische Klimaat Paniek. P.T.K.P is een gevaarlijke reactie op het onderwerp klimaatverandering. Varianten hierop treden vaak op bij elk G.C.P., oftwel Groot Complex Probleem. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Je kunt bijvoorbeeld H.M.T.A.N.U. ontwikkelen (Het-Maakt-Toch-Allemaal-Niets-Uit).

 

(Als je dit allemaal onbekend voorkomt, dan heb je misschien te maken met N.M.D.Z. (Na-Mij-De-Zondvloed), een veelvoorkomend gevolg van H.M.T.A.N.U.. )

Dat kan en dat moet anders. Vandaar deze missie.

Het komende jaar wil ik al tekenend bloggen over klimaatverandering op een manier waar je geinspireerd van raakt. Want er is een weg uit P.T.K.P. en H.M.T.A.N.U. (spoiler: je doet het niet alleen). Plus, ik wil óók delen hoe leuk het is als je jezelf laat besmetten met het GWS 3.0 virus*, zo leuk dat N.M.D.Z. daarbij vergeleken suf en onaantrekkelijk wordt. Kijken naar de mogelijkheden, de kansen en de mensen die al bezig zijn, met die andere, slimmere toekomst (jij?).

 

*) GWS 3.0: GeitenWollenSokken 3.0 is een ge-update versie van het virus GWS. Niet meer van geitenwol, maar van bamboe. Biobased, circulair, vegan en design met een grote D!

Natuurlijk, ik ga ook de nodige infographics maken om je klimaatsceptische vrienden mee om de oren te slaan, want ja, kennis is immers macht. Maar sla niet te hard, het zijn immers je vrienden. En: je moet ook weten wat met die kennis te doen. Daarbij is een snufje psychologie onontbeerlijk, zoals ik heb geleerd bij de collegereeks "Psychologie voor Duurzaamheid" bij Impact Academy. Ook daar ga ik veel van delen.

Echter, kennis is niet alles. Zonder erkenning van het gevoel komen we niet ver. Hé, bah, moet dat nou? Ja, dat moet. Gaat het over klimaatverandering, dan lees je vooral over gigatonnen CO2 uitstoot, footprints, meters zeespiegelstijging, 2 graden opwarming of toch maar 1.5, miljarden euro's die nodig zijn voor de energietransitie, vierkante km omgehakt bos, kortom, feiten en cijfers. Klimaatverandering als thema barst echter van de al dan niet onderdrukte emoties.

Angst. Woede. Schuldgevoel. Verontwaardiging. Bijvoorbeeld omdat je je machteloos voelt als er wéér tonnen olie de zee instromen met ecocide as gevolg. Maar ook omdat je het gevoel hebt dat anderen je dingen willen ontzeggen, met hun morele argumenten (brrr....). Gevoel, en hoe je ermee om kan gaan, dat wil ik hier een plaats geven. Ik heb daar wat ideeen over. En ik wil met mensen praten die daar ideeen én ervaringen over hebben (jij?).

Dus vandaar dit blog. Een verkenning van hoe we de menselijke maat weer in het onderwerp klimaatverandering krijgen. Een verkenning ook, van hoe plezier hier aan kan bijdragen. Ik heb daar bijvoorbeeld een theorietje over, die geheel onwetenschappelijk is onderbouwd door mijzelf:

Dus, dat is wat je ongeveer kan verwachten. Dit blog is een vingeroefening voor het boek waar ik het in het begin over had. Want moet dat boek er wel komen? Dat boek wil ik immers maken voor JOU. Een boek waarvan JIJ je geinspireerd, 'empowered' en actief gaat voelen. Werkt deze opzet? Misschien niet.

Interactie is dus zeer welkom! Wat werkt voor jou?

 

(Pfoe, wat een lange post. Zo lang worden ze niet hoor, dat kan ik ook niet tweewekelijks opbrengen...) 

-Anabella Meijer - Kanai
"Who the hell ben jij eigenlijk?" - Lees meer over mij hier en hier


Beelden gebruiken: dat mag!

Je bent vrij om bovenstaande tekeningen niet-commercieel te gebruiken, en alleen online, zolang je mijn beelden niet aantast (tekst, kleur en handtekening aanpassen) en mij noemt met link naar deze website (Anabella Meijer - www.kanai.nl) of mentiont via twitter met @Anabella_Kanai.