Ben je een vos of een egel?

 

Eens in de zoveel tijd deelt Kanai haar ervaringen.   Een visuele verslaglegging van het ondernemen.

The fox knows many things, but the hedgehog knows one big thing
— Oude Griek

Deze zin wordt toegeschreven aan de Griekse Dichter Archilochus maar is tegenwoordig ook de lijfuitspraak van menige business goeroe. Zo ook Jim Collins, die er het boek Good to great aan heeft gewijd, over waarom sommige bedrijven het zo goed doen. Het is ook een belangrijk onderdeel van de "Rockefeller Habits" en de workshop hierover die ik begin dit jaar heb gevolgd onder leiding van Victor van Veelen (Buro Fiks). 

The Hedgehog concept

Het concept luidt: doe waar je goed in bent, waar je geinspireerd door bent en óók waar geld mee verdiend kan worden. Dat is het recept voor succes. En als je eenmaal die sweetspot te pakken hebt, dan kun je pas knallen. Want dan kun je je op één ding richten en volop, in plaats van je energie in de rondte te verspillen. Klinkt logisch toch?

Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet..

Platte egel

Helaas ziet mijn realiteit er meestal meer uit zoals hierboven. Zoveel inspirerende leuke dingen, zoveel ideeen, zo weinig tijd. Dag egel, hier rijdt de vos.

Zoals Victor van Buro Fiks terecht opmerkte: als de vos in een lichtere wagen rijdt, heeft de egel meer kans op overleven. En dat klopt. Maar afstand doen van dingen die je inspireren is moeilijk als je die sweetspot nog niet hebt. Je hebt ze dan nog allemaal nodig. Daarom blijf je juist zoveel dingen uitproberen. En dat is best een uitputtingsslag...

Doen, niet denken

Maar wel precies zo als het vaak gaat. Jim Collins vertelt dat het voor hem ook lang geduurd heeft. Je komt er pas achter waar die sweetspot is door dingen te dóen. Je kunt er niet vooraf over nadenken. Heb ik overigens wel veel te lang gedaan...

Opletten dus: waar krijg ik energie van? Ben ik echt hierin de beste (of in ieder geval héél goed)? En is hier vraag naar? Proberen, proberen, proberen.

Kanai's Hedgehog

Volgens mij ben ik 'm eindelijk op het spoor, die egel. Bijvoorbeeld toen ik de uitlegvideo voor Metta Center for Non Violence aan het maken was. 

  • Tekenen: check  
  • inspirerend verhaal vertellen: check
  • goed betaald worden: check.

Het voelde echt ánders. Bekijk hier het resultaat. 

En Victor: wellicht kan ik tóch een keer die Rockefeller Habits gaan ontwikkelen!