Help de undercover altruist!

Help de undercover altruist!

Jan Willem Bolderijk doet onderzoek naar gedrag van consumenten aan de RUG. Waarom kopen ze geen duurzame producten? Is het echt de prijs? Of is er ook iets anders? Van zijn hand is het onderzoek naar 'Heilige Boontjes' ofwel abnormaal moreel gedrag, waar ik eerder over heb geblogd. Maar nu wil hij nieuw onderzoek gaan doen, naar undercover altruism. Dat is het verbergen van je morele motivaties voor anderen omdat je niet boven het maaiveld uit wilt steken. Benieuwd naar hoe dat undercover altruisme precies werkt? Lees dan verder

Read More

We need to talk about the Climate

We need to talk about the Climate

Brrrr. Klimaatgesprekken wil niemand voeren. Zelfs ik niet. Daarom hebben Manu Busschots van KlimaatGesprekken en ik de handen ineengeslagen voor een co-productie. In de blog van deze maand geeft Manu tips voor het voeren van een succesvol 'klimaatgesprek' (ja, dat bestaat). En ik? Ik heb gedaan wat ik altijd doe: alles visueel voor je samenvatten!

Read More

De nachtmerrie van het Niet-Weten

De nachtmerrie van het Niet-Weten

Er zijn veel redenen om klimaatverandering maar de achtergrond van je gedachten te laten verdwijnen. Niet-weten wat nou precies goed is, bijvoorbeeld. Denken dat pas als je ALLE antwoorden hebt, je kunt handelen. Kanai heeft deze weg bewandeld. Die leidt nergens toe. Want niet-weten en tóch handelen, dat is de basis van alle creativiteit. Aldus mijn lofzang op dapper twijfelaarschap.

Read More

Hallelujah! Leve de groene kerk!

Hallelujah! Leve de groene kerk!

Klimaatverandering en geloof, geen voordehandliggende combinatie. Maar er zijn meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht denkt. Zou er niet eigenlijk iets te leren zijn van de grote wereldreligies? Ze zijn immers kampioen vaag en abstracte materie verkopen aan een groot publiek. Iets waar de klimaatwetenschap jammerlijk in faalt. Dus.....op naar de kerk! Halleluya!

Read More