Een modern sprookje

Een modern sprookje

Laten we wel wezen, je kunt vandaag de dag niets doen of het veroorzaakt kinderarbeid, kanker of klimaatverandering. Oplossingen? Die zijn verwarrend of ronduit vervelend. Om een goed mens te zijn in de 21ste eeuw moet je van alles, maar mag je niks. Het inspireert voor geen meter, het slurpt energie en kost bakken vol tijd. Herkenbaar?

Read More

Ik ben klaar met polarisering. Leve de humor!

Ik ben klaar met polarisering. Leve de humor!

If you're not part of the solution, you're part of the problem, zei iemand op twitter, in de bus terug uit Dokkum. Hmm....waar heb ik dat eerder gehoord? Oh ja! George Bush tijdens de invasie van Irak. Goed voorbeeld. Van polarisatie, that is. Welnu, ik ben er klaar mee. Weg met polarisatie, leve de humor!

Read More

Mijn geluk....of de planeet redden? That is the question.

Mijn geluk....of de planeet redden? That is the question.

Hoewel we overal horen dat we minder moeten van alles om de planeet te redden, brengt dit veel welwillende mensen in de knel. Wie kent niet die Groenlinks vriend die geen vlees eet maar wel elk jaar een verre vakantie boekt? Of de trotse Tesla eigenaar met zonnepanelen die elk jaar een karrevracht nieuwe gadgets koopt? Zo blijft er onder de streep toch nogal wat CO2 hangen. Hoe komen we hieruit? Hoe weerstaan we de betovering van het materialisme? Kanai denkt dat we eerst moeten kijken naar hoe gaaf materialisme eigenlijk is. Huh? 

Read More

Help de undercover altruist!

Help de undercover altruist!

Jan Willem Bolderijk doet onderzoek naar gedrag van consumenten aan de RUG. Waarom kopen ze geen duurzame producten? Is het echt de prijs? Of is er ook iets anders? Van zijn hand is het onderzoek naar 'Heilige Boontjes' ofwel abnormaal moreel gedrag, waar ik eerder over heb geblogd. Maar nu wil hij nieuw onderzoek gaan doen, naar undercover altruism. Dat is het verbergen van je morele motivaties voor anderen omdat je niet boven het maaiveld uit wilt steken. Benieuwd naar hoe dat undercover altruisme precies werkt? Lees dan verder

Read More

We need to talk about the Climate

We need to talk about the Climate

Brrrr. Klimaatgesprekken wil niemand voeren. Zelfs ik niet. Daarom hebben Manu Busschots van KlimaatGesprekken en ik de handen ineengeslagen voor een co-productie. In de blog van deze maand geeft Manu tips voor het voeren van een succesvol 'klimaatgesprek' (ja, dat bestaat). En ik? Ik heb gedaan wat ik altijd doe: alles visueel voor je samenvatten!

Read More